“Lanţurile căsniciei sunt atât de grele că trebuie să fie doi care să le poarte; uneori trei” (Alexander Dumas)

 

De-a lungul existenței noastre, avem parte de experiențe plăcute sau dureroase, fiecare lăsându-și amprenta asupra noastră ca individ și influențând modul în care relaționăm cu lumea din jurul nostru. Cu cât ne cunoaștem mai bine istoria personală, emoțiile, gândurile, comportamentul, cu atât mai bine vom comunica, vom face față mai bine stresului și vom gestiona mai eficient relațiile cu cei mai importanți oameni din viața noastră.

Familia este primul sistem din care facem parte odată cu venirea pe lume și este cel care ne influențează cel mai mult formarea personală. Fiecare familie este unică, iar această unicitate o purtăm cu noi toată viața și o transmitem mai departe de-a lungul generațiilor.

 

Chiar dacă este vorba despre probleme maritale, despre conflicte între părinți și copii, de o tragedie sau de apariția unei boli grave, de efectul consumului de droguri sau a unei depresii care afectează structura familiei, ședintele de psihoterapie sunt menite să ajute indivizii să învețe tehnicile necesare pentru a funcționa eficient în cadrul relațiilor. Psihoterapia de cuplu și de familie este o psihoterapie foarte activă, structurată, centrată pe clienți dar mai ales pe relațiile și interacțiunile dintre membrii familiei, pe istoricul lor de viață. Este o psihoterapie dinamică implicând clientul în mod direct în procesul terapeutic, de cele mai multe ori terapeutul motivează clienții să lucreze în afara ședintelor prin sarcini bine stabilite care facilitează soluționarea problemelor cu care se prezintă inițial în terapie.

 

“Familia este cea mai elementară formă de organizare. Fiind prima comunitate de care se ataşează un individ cât şi prima autoritate sub care acesta învaţă să trăiască, familia este cea care stabileşte valorile cele mai fundamentale ale unei societăţi’   (Charles Colson)

 

Creșterea și educarea copiilor este o muncă foarte grea și poate scoate la suprafață o gamă foarte largă  de emoții, temeri, poate genera des conflicte și modificări majore în relațiile de cuplu și de familie. Un terapeut de familie poate ajuta părinții și copiii în egală măsură să discute despre problemele importante care le afectează viața și îi poate învăța cum să asimileze și să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a forma relații sănătoase, suportive cu ceilalți membri.